teisipäev, 9. juuli 2013

Porgandihummus


Iga kikerhernesõber teab hummust, selles võib vist nüüdseks kindel olla. Ja miks ei peakski - vitamiinidest ja taimsetest valkudest pakatav kreemjas võie teeb head nii enesetundele kui maitsemeelele. 
Sõna hummus pärineb araabia keelest ja tähendabki kikerhernest. Valmistamisviise on erinevaid, nagu tänapäeval ikka kombeks, kuid põhikomponentids on alati samad - kikerherned, küüslauk, sidrunimahl ja tahini. Mulle meeldib lisada veel nii porgandit kui vahel ka peeti. Tahinit valmistatakse aga seesamiseemnetest ja praeguseks on seda kaubandusvõrgus ka mõnel pool saada,  Piprapoes ja Biomarketis kindlasti. Ise saab tahinit samuti valmistada, näiteks selle lihtsa retseptiga siin olen  hakkama saanud küll. 
Antud kogusest saab korraliku kausitäie eelroaks väiksemale seltskonnale (nii umbes 4-6 inimest). Valmistamisel lähtu aga siis ikka eelkõige enda iskilikust maitsest ja tee täpselt nii küüslaugune või sidrunine hummus nagu sulle meeldib.

Vaja läheb:
1 purk või ca 250g keedetud ja jahutatud kikerherneid
3 keskmise suurusega porgandit
0,5 tl vürtsköömneid
0,5 tl koriandriseemneid
2-3 spl tahinit
1-2 küüslauguküünt
poole sidruni mahl
1/4 tl suitsutatud paprikapulbrit (mina ostan seda Piprapoest)
0,5 dl oliiviõli,
soola, pipart
koriandri või petersellilehti

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane porgandid kergelt uhmerdatud vürtsköömnete ja koriandriseemenetega väikesele ahjupannile ja tirtsuta peale nii paar -kolm supilusikatäit oliiviõli kogusest. Natuke soola ja pipart ka. Küpseta ahjus 15-20 minutit, kuni porgand on pehme.Värskete porgandite puhul ei ole koorimine tarvilik, küll aga võiks protsessi kiirendamiseks suuremad isendid kas poolitada või pikkupidi neljaks lõigata. Kui valmis, siis võta ahjust ja lase pisut jahtuda.

Vurista köögikombainis ühtlaseks massiks kikerherned, porgand koos pannijääkidega, sidrunimahl, tahini,  küüslauk, ülejäänud õli ja paprikapulber.Veel peenema tekstuuri saad, kui kasutad saumikserit. Kui segu jääb liiga paks siis lisa oliiviõli ja/või vedelikku kikerhernepurgist. Maitse ja lisa vajadusel veel maitseaineid, tahinit, sidrunimahla vms.

Serveerimisel puista peale pisut paprikapulbrit ja koriandri- või petersellilehti. Väike sorts oliiviõli ei tee ka paha. Juurde paku näiteks saia või krõbedaks küpsetatud lavašši  ja köögivilju.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar