reede, 23. november 2012

Üks väga tervistav salat tatraga

Vanaema tavatseb mulle aeg-ajalt kinkida kummalisi raamatuid. Selles mõttes kummalisi, et ise ma ilmselt poeriiulist neid valima ei kipuks. Näitena võin tuua raamatuid teemaskaalal, kuidas ravida ennast umbrohuga, või õieteraapiaga, või siis hoopis kitsepiimaga.Samas ei saa kurta, et enamiku selle lugemisvaraga kohe midagi teha ei oleks. Kindlasti on nendes omajagu tõtt sees ja kohati muidugi, mis seal salata, ka palju lõbusat.
Viimane kingitus, V.Mihkelsoo ja N.Vahtramaa "Eestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja" läheb selles osas teistega samasse patta.Tatraraamat on infot pilgeni täis ja ega muidu ei oleks teada saanudki, kui tohutult palju antioksüdante ning kõikvõimalikke tervistavaid mineraalaineid ja vitamiine selle pisikese tera kaudu kätte saab.Skeptikuna ei suuda ma muidugi väga uskuda, et tatra söömine 1-4 nädalaga vähki ravib, kuid ilmselgelt on tegu väärt toiduainega, mille lisamine iganädalasesse menüüsse ainult kasu kaasa saab tuua. Nii, et jah tatrale! Eriti praegusel pimedusega löödud perioodil.

Vahelduseks tatrapudrule tasub proovida ka väga lihtsalt valmivat salatit, mida mina näiteks võin süüa olenevalt tujust ja seisundist kas siis hommiku-, lõuna- või õhtusöögiks. Valmib lihtsalt ja salatit krõmpsutades on kohe tunda, kuidas tervis kerre vuhiseb.

Vaja läheb (2-le):
1,5 dl kvaliteetset tatart (soovitavalt tervisepoe kraam, heleda värvusega)
sorts õli
ca 3 dl vett
salatilehtede segu
1 avokaado
mõni tomatilõik
soovi korral kurki, redist
peotäis idusid

Kastmeks: 1 spl sidrunimahla, 3 spl oliivõli, soola, pipart

Kuumuta õli potis ja lisa tatratang. Kuumuta segades minuti jooksul, siis lisa vesi.
Keeda kaane alla madalal kuumusel ca 15 minutit. Maitsesta soolaga ja jahuta.

Puista taldrikule meelepäraseid salatilehti ja vala peale jahtunud tatar.
Viska sekka tomativiile, kurki, redist vms.
Tükelda avokaado. Kõige lihtsam moodus on lõigata vili pooleks ja viilutada otse koore sees, seejärel lihtsalt painuta koort ja õngitse sisu välja. Lisa salatile.
Puista peale idusid, sega kokku kaste ning vala see salatile. Valmis ongi!







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar