reede, 11. mai 2012

Karulaugusupp

Tuleb tunnistada, et kuigi viimased kuud on olnud väga põnevad, ei ole kõik sugugi nii roosiline kui esmapilgul tundub. KPN e. harilik kokapaberineedus, on paraku võimust võtnud ja nende tagajärgede likvideerimisega ma siin praegu tegelenud olengi. Isupuudus ja untsus toidud olgu siinkohal märksõnadeks ning ma olen täiesti kindel, et see kokakooli tunnistus sealjuures mingit oma kiuslikku rolli mängib. Noh, vähemalt ei õppinud ma kosmeetikuks, muidu oleks asi ikka puhta hull!

Aga vaikselt-vaikselt hakkab jälle looma ning see karulaugusupp tuli küll ülesriputamisväärselt korralik. Retsepti mugandasin viimasest Good Food'ist, originaalis oli tegu hoopis nõgesesupiga. Minul nõges kahjuks aias kiratseb, kuid see-eest oli külmikus karulauku ja nii see kõik juhtuski. Nõgesega on usutavasti ka väga maitsev ja seegi saab varsti ära tehtud. Või kes ette jõuab andku palun teada, kuidas oli.

Vaja läheb (2-le):

paar spl oliiviõli
1 sibul, hakitud
1 väiksem porgand, kooritud ja viilutatud
1 väiksem kartul, kooritud ja viilutatud
(0,5 porru valge osa, pestud ja viilutatud) *
u 200g karulauku (või noori nõgeselehti)
500ml köögiviljapuljongit
u 25g võid
50ml kohvikoort
soola

Kuumuta sibul sügavas pannis õli sees pehmeks ja klaasjaks. Kasuta keskmist kuumust. Lisa porgand ja mõne aja pärast kartul. Sega ja kuumuta ning lõpuks vala peale puljong ja keeda köögiviljad seal sees pehmeks. Aega võtab see umbes 10 minutit, aga proovi ikka ise enne järele.
Viska sisse pestud karulauk (või nõges) ja sega läbi. Blenderda või püreesta saumikseriga.
Vala potti tagasi, lisa või ja koor ning sega. Kui liiga paks tundub, timmi konsistentsi koore või puljongiga vedelamaks. Maitsesta soolaga, kaunista mõne kena söödava lillega (mina leidsin paar nurmenukku näiteks) ja head isu!

P.S.Tuuli blogist leidsin ka ühe vahva kartuli-porrusupi baasil valmistatud karulaugusupi, kus kõrval põnevad juustused umbrohusaiad. Need plaanin igatahes ise ka varsti ära proovida.

___________________________________

*) Mina porrut oma karulaugusupile ei lisanud (ikka võib lisada, kui soovi on), aga nõgest kasutades läheks see kohe kindlapeale sisse.


2 kommentaari:

  1. umbrohusaiad ja karulaugusupp? tundub, et tuleks kolida ruttu ära suvilasse ja polegi tarvis oktoobrini toidupoodi väisata :)
    on sul äkki mingeid retsepte ka nt naadi- või maltsakoogiks või -kisselliks? ma võin selline alalhoidlik rohusööja vabalt olla, aga ilma magusata pole elu :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna kaevasin natuke nõgest üles, sellest peaks mingi väikese küpsise ikka saama. Kisselli osas olen pisut skeptiline, aga mine tea, võib-olla siiski... Eks katsete tulemusena selgub peagi tõde! :D

      Kustuta