laupäev, 10. märts 2012

Oeufs en cocotte ehk potikeses küpsetatud munad



Võib-olla mitte just nii levinud hommikusöök kui omlett või keedumuna, kuid tasub proovimist. Prantsusekeelne nimetus oeuf en cocotte tähendab muna, mis on valmistatud vorminõus või mingis analoogses anumas. Selleks võiks kapis olla ka mõni ramekin ehk teisisõnu väike keraamiline küpsetusnõu. Ja ärge küsige, mitu muna ma selle postituse jaoks tegin...


Kui mõnda aega tagasi ma veel keerutasin seda minipotti poes näppude vahel ja mõtlesin, et kellele üldse sellist tilu-lilu kappi tolmu koguma vaja on, siis praeguseks olen aru saanud, et tegu on vägagi praktiliste asjandustega. Kasutusvõimalusi on mitmeid: soolased ja magusad sufleed, portsjonlasanjed, vormiroad, brüleekreem, vedela sisuga šokolaadifondant või siis seesama muna siin. Tegelikult on aga need nõud tihti sobivad ka väiksemate suupistete, pasteetide, pesto või dipikastmete serveerimiseks, sest olgem ausad, kes seda fondanti või brüleed ikka väga tihti sööb. Kasutan neid palju ka niisama toidu valmistamisel näiteks hakitud sibula, küüslaugu vms hoidmiseks enne pattapanekut. Tohutut raha ei maksa ka, oleneb selles osas muidugi väga palju tootjast, aga needsamad nõud on näiteks pärit Novaluxist ja 6 tükki läksid mäletamist mööda kokku alla 10 euro kindlasti.

Küpsetatud munade valmistamiseks on võimalusi palju. Mulle meeldib näiteks väga kirsstomatite, basiiliku ja parmesaniga variant, kuid vabalt võib katsetada nii erinevate isude ja külmkapijääkidega. Olen märganud, et paljud retseptid ei pea vesivanni kasutamist antud toidu valmistamisel üldse oluliseks ja tegelikult saab muidugi ilma ka. Nüüdseks on proovitud aga nii ja naa ning pean tõdema, et vesivannil küpseb sisu siiski pisut ühtlasemalt.

Tegevuskäik järgmine:
  • Kuumuta ahi 190 kraadini
  • Määri ramekin või või õliga kokku.
  • Lisa 1spl vahukoort, hapukoort, toorjuustu või pehmet juustu.
  • Lisaks sellele võid juurde panna ka pisut ürte, tomatit, sparglit, eelnevalt  kergelt kuumutatud seeni, spinatit, sibulat, porrut vms.
Kahe eelmise punkti koostisainete lisamine ei ole otseselt hädavajalik, kuid kindlasti annab lisandite kasutamine toidule palju juurde, eriti kui tahad näiteks külalistele muljet avaldada või külmkappi mõnest üksikust juustutükist või järele jäänud tomatist vabastada. Või mõlemat.
  • Nüüd löö igasse ramekini 1-2 muna ja maitsesta soola-pipraga. Võid soovi korral peale puistata ka pisut riivitud juustu, lisada killukese võid või lusikaga koort.
  • Aseta kausikesed enam-vähem paraja suurusega küpsetusnõusse ja täida see kuuma veega, nii et veepiir ulatuks vähemalt pooleni vormide väliskülgedest.Vaata ette, et vett vormide sisse ei satuks.
  • Tõsta ahjupann koos munadega ettevaatlikult ahju keskmisele tasandile ja küpseta seal 10-15 minutit, olenevalt sellest, millise küpsusastmega muna soovid. Arvesta ka, et ahjust välja võttes küpseb muna kuumades vormides veel natuke aega edasi. Eriti tähtis peaks see olema vedelama sisuga munade austajatele, siis tuleks muna ajust välja võtta niipea, kui munavalge on kalgendunud, kuid siiski veel kergelt võbelev. Tahkema munavalge ja seest kreemja kollasega muna küpsemine võtab aega umbkaudu 12 minutit. Tõsi on ka, et harjutamine teeb meistriks, kuid peale paari korda proovimist tunnetad küll juba ära, milline see sobiva valmidusastmega muna välja peab nägema.






Kreemja kattega muna saad kui valad munale enne ahjuminekut peale sortsu koort ja natuke riivitud parmesani

3 kommentaari:

  1. jumal, ma tahan seda muna.

    kust sa need vormid said?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :)) Vormid Novaluxist ja täitsa mõistliku hinnaga.

      Kustuta
  2. väg broo, tänud. ma guugeldan selle poe välja ja vajan neid ka. õnneks sahvris mõni pooltühi riiulinurk veel on.

    VastaKustuta