kolmapäev, 28. märts 2012

Astelpaju-ingverilonks



 

Öeldakse, et võta pits ja pea aru, aga mis siin ikka arutada -  astelpajumari on ju juba vaat et tervislikkuse sümbol ise. Väike varahommikune astelpaju-ingverilonks teeb silma säravaks, naha jumekaks, juuksed läikivaks, piha saledaks ja tuju heaks. Kevadväsimus ei julge peale seda ennast näole andagi.

See kõik hakkab igatahes minuga nüüd juhtuma, sest leidsin sügavkülmast terve kotitäie astelpajuoksi. Nimelt on minu ema avastanud, et kuna astelpajumarjade noppimine üks igavesti tänamatu töö on, siis lihtsam on need raksti koos okstega maha lõigata, sügavkülmutada ja puhastada alles külmunud kujul. Peale seda tuleks need muidugi kohe kas tarbida või töödelda. Seda meetodit saab aga rakendada ilmselt vaid mõistliku koguse marjade ja vastava mahutuvusega külmiku korral. Ja noh, päris täispikkuses puud ei ole vast mõistlik külmkappi toppida.

Joogikese valmistamismeetod ei ole keeruline ja allpool toodud kogustest saab nii umbes 4 x 4cl pitsitäit.

Kõigepealt võta üks kuhjaga peotäis astelpajumarju ( umbes 150 ml) ja pöidlaotsa suurune jupp kooritud ja peeneks hakitud või riivitud ingverit ning pane need väiksesse potti .
Peale vala niipalju vett, et marjad oleksid enam-vähem kaetud. Lase korraks keema ja jahuta.
Kuniks segu veel soe, lisa üks kuhjaga teelusikatäis mett.
Jahtunud segu püreesta näiteks saumikseriga, pisut suurema koguse korral saab seda teha ka kannmikseris. Saadud püree hõõru läbi sõela ja valmis ta ongi.
Ise teen õhtul segu valmis, panen purki ja tõstan õue või pisut jahtununa külmkappi. Hommikul püreestan, pressin läbi sõela ning ehmatan inimesi kurnamisjääkidest valmistatud näomaskiga.





6 kommentaari:

  1. Loodetavasti on need ikka naabri puud, mida te niimoodi rüüstate! ;) Väga kaunis pilt ja lõbus stoori. Me kvalifitseerume ilmselt puha parmudeks, sest ei mingit 4 ml shot`e, ainult eriti pikad joogid. Janu (loe: vitamiininälg) on nii ilmselt suur, et miinimum 250 ml per nägu on igahommikune mee-porgandi-ingveri-apelsini-astelpajumahla long drink. Värvilist kevadet Sulle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oo, apelsini ja porgandimahlaga kokteil kõlab küll väga hästi!Proovin selle ka kindlasti järgi. Aga säärane puu hakseldamine liigituvat kusjuures täiesti hoolduslõikuse nime alla, sest kasvuperiood on astelpaju kärpimiseks väga sobiv aeg. Hulluks ei saa selle 2 in 1 lõikusega muidugi minna, muidu jääb puust ainult tüvi järele.:) Kena kevadet Sullegi, Marju!

      Kustuta
  2. Mmm, kui mõnuus! Kust nüüd kiiresti astelpaju marju saaks...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaata, kas kapis on. Ma hakkasin ükspäev külmkapis kaevama ja vot mis välja tuli. Aga kui endal pole, siis on kindlasti veel mõni, kes neid äkki kohe hulgi on ära peitnud ja nüüd vaikselt kappi ruumi juurde tahab teha.:)

      Kustuta
  3. Lahe lugu ja ahvatlevad marjad. Mul ka astelpaju hullus peal, viskan neid igal hommikul blendrisse koos apelsini ja banaaniga, päev saab kohe parem. Ainult näkku olen unustanud määrimata, nüüd saab tehtud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Piret. Jälle üks nipp juures, õnneks mul neid marju veel jagub. Astelpaju hullus on tõesti õige väljend, kusjuures sügisel, millal see õige astelpaju hooaeg käes oli, ei hoolinudki ma nendest eriti, aga nüüd viska või peoga sisse.:)

      Kustuta