esmaspäev, 30. jaanuar 2012

Kaerased küpsised datlite ja apelsiniga


Üks segamini kuivainekapp võib olla väga inspireeriv. Seekord sattusid näppu kaerajahu ja kaerakliid ning välja kukkusid sellised küpsised. Õnneks või kahjuks antud teraviljaosakesi taina sisse just väga palju ei lähe (kuigi võib ilmselt proovida ka ainult kaerajahuga teha), aga abiks ikka. Ei saa ka mainimata jätta, et imekombel maitsevad need küpsised meie peres kõigile, kaasa arvatud küpsisevihkajast mehele. Ja seal sees on ju ... KLIID!

Sellest kogusest tuli välja 30 küpsist.

Vaja läheb:

2dl nisujahu
1dl kaerajahu
1dl kaerakliisid
1dl pruuni suhkrut (mul oli tume muscovado)
1 muna
200g külma võid, kuubikuteks lõigatud
120g kuivatatud datleid, ilma seemneteta, hakitud väikesteks tükkideks
1apelsini riivitud koor
sorts apelsinimahla

Sega kõik kuivained, apelsinikoor ja datlid. Lisa muna, sorts mahla ja võikuubikud. Haki noaga segamini, edasi moodusta juba käsi kasutades ühtlane tainas. Köögikombain on ka üks tore asi, millega see tainas ruttu ja ilma käsi määrimata valmis saab.

Nüüd kummuta tainas toidukilele ja keera tihedaks, nii 5 cm läbimõõduga rulliks. Pane külmkappi vähemalt 30 minutiks tahenema.

Nüüd kuumuta ahi 180 c-ni.

Lõika tainavorstist nii u 0,5 cm suurused kettad ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui tainas tundub lõikamiseks siiski liialt pehme, võid selle mõneks minutiks sügavkülma asetada.

Küpseta ahju keskmises osas u 15 minutit. Jahuta.

Küpsised säilivad oma nädalajagu kinnises purgis või küpsisekarbis.




2 kommentaari:

  1. ma ei tea. ma kardan, et minu küpsisekarbis need küpsised küll nädalajagu ei säili...

    VastaKustuta
  2. Nojah, mul said ka tegelikult enne otsa, aga arvasin, et äkki see ei ole ilmvõimatu mõne äärmiselt tugeva iseloomuga natuuri puhul. :))

    VastaKustuta