teisipäev, 27. detsember 2011

Inglikook veiniste viigimarjadega


Käisid küll päkapikud, olgugi, et blogis sissekannetega sel kuul päris nadid lood. Püüan igatahes kõik tasa teha, sest kuigi kirjutada pole väga mahti olnud, on aeg siiski päris tegusalt möödunud. Jõulud on sel aastal küll pisut kummalised - roos õitseb täna ka veel akna taga ja jõulutunnet ennast suurt nagu polnudki, kuid sai tehtud nii piparkooke kui verivorsti, lastega kuuske ehitud ja ühel päeval isegi lumes poole jalaga pisut sumbatud. Rääkimata paljudest kohtumistest kallite sõprade, sugulaste ja toredate inimestega. Nii et kokkuvõttes ikkagi vahva.

Vahva on ka seesamunegi kook, mille leidsin Ruoka & Viini ajakirja viimasest numbrist ja mis sobis jõululauale imehästi. Värskeid viigimarju ei leidnud ja seetõttu töötlesin pisut kuivatatud varianti, no ja olgem ausad, olude sunnil mugandasin retsepti natuke veel. Lõpptulemusega jäin aga väga rahule ja ämm ka kiitis. Teen raudselt jälle ja olgugi, et tundub jube mässamine, võtavad kõik need etapid valmistamisel vähe aega. Immutamine on kõige aeganõudvam asi, aga selle teeb ka kook ise ära.

Veiniseid viigimarju tuleb siinse juhise järgi küll natuke rohkem kui kook nõuab, kuid kapis seisavad nad kenasti jupp aega ja sobivad hästi ka teistesse olukordadesse. Juustuvaagnal tekitavad nad igatahes elevust ja saavad otsa ilmselt enne kui juust ise.

Vaja läheb:

3 3/4 dl nisujahu
2tl vanillisuhkrut
1 1/2 küpsetuspulbrit
1/2 tl kardemoni
1/2 tl soola
1/2 riivitud sidrunikoort
5 munavalget
2 1/2 dl suhkrut
1 dl piima

Immutamiseks:
2dl piima
2dl vahukoort
1spl mett

Toorjuustuglasuur:
300g toorjuustu
3spl tuhksuhkrut
2tl vanillisuhkrut

Veinised viigimarjad:
1 pakk pehmemaid kuivatatud viigimarju (Rainbow näiteks)
300ml punast veini
2 loorberilehte
1 suur ja kuhjaga supilusikatäis mett
5cm riba apelsinikoort (ainult oranž osa, õhukeselt noaga kooritud)

Lisaks peotäis jõhvikaid ja mandlilaaste


Eelmisel õhtul valmista ette viigimarjad ja koogipõhi.

Selleks võta ca 0,5 l purk ja pane sinna sisse pikkupidi neljaks lõigatud viigimarjad ja apelsinikoor.
Lase vein potis koos loorberilehtedega mulinal keema ja oota kuni kogus on u poole võrra vähenenud (u 10 minutit). Sega sisse mesi ja vala vein viigimarjadele. Keera kaas kinni ja lase toatemperatuuril järgmise päevani seista, vahepeal segu kergelt loksutades.

Koogipõhja valmistameseks kuumuta ahi 140 c-ni. Määri lahtikäiv koogivorm võiga ja puista kergelt jahuga üle.
Sega omavahel jahu, vanillisuhkur, küpsetuspulber, kardemon ja sool. Riivi sekka sidrunikoor.
Vahusta munavalged mikseriga ja lisa järk-järgult sekka suhkur, ise samal ajal koguaeg vahustades. Tee seda niikaua, kuni vaht on tugev ja kallutamisel kausist välja ei kuku.
Siis sega jahusegu ja piim ettevaatlikult ja vaheldumisi munavalgevahu hulka. Sega tainast võimalikult vähe, et kohevus säiliks. Vala segu koogivormi, silu pealt ja küpseta ahju keskosas, ilma ust avamata 50-60 minutit. Kui puutikk jääb kooki torgates puhtaks, on see valmis. Lase koogipõhjal jahtuda.

Nüüd võta kook vormist, pese vorm ja vooderda toidukilega, nii et kilet varuga ka üle vormiääre jääks.
Aseta koogipõhi jälle vormi sisse ja täksi selle pealmist osa terava noaga , et immutusvedelik paremini töötaks.
Sega kokku koor, piim ja mesi. Vala segu koogile paaris-kolmes osas. Kata koogipind üle serva jäänud toidukilega, kindluse mõttes võid ühe tiiru kilet veel lisaks ümber vormi tõmmata. Mina igatahes tõmbasin, sest see va vorm kipub vahest lekkima. Lase koogil järgmise päevani külmkapis imbuda.

Glasuuri jaoks vahusta mikseriga toasoe toorjuust, tuhksuhkur ja vanillisuhkur. Eemalda kook vormist ja tõsta serveerimisalusele. Määri kook spaatlit või nuga kasutades toorjuustuseguga kokku. Selle ettevalmistuse võid teha juba mõned tunnid enne külaliste saabumist, siis on pärast vähem sebimist.

Enne serveerimist kaunista kook eelnevalt nõrutatud viigimarjadega, viska sekka jõhvikaid ja puista peale mandlilaaste.

Kook säilib külmkapis 3-4 päeva, aga ei taha hästi uskuda, et see sinna niikauaks jääb.

6 kommentaari:

  1. Väga kaunis on tulnud, ahvatleb hullupööra! Ma piilusin ka seda R&V retsepti, aga tegudeni pole jõudnud, aga ikka väga kripeldab:)

    VastaKustuta
  2. Aitäh, Piret. Kohe väga soovitan proovida. Esiteks oli see teguviis minu jaoks juba üllatav ja no maitse on lihtsalt super - ei ole liialt magus,samas hullupööra mahlane ja kardemon on seal sees ka täiesti omal kohal. Uskumatu kook.:)

    VastaKustuta
  3. Eeladan, et jahu kogus on mõõdetav detsiliitrites?

    VastaKustuta
  4. Oi, detsiliitrid ikka. Aitäh tähelepaneku eest , imelikul kombel on need kaks väga olulist tähte kuhugi hulkuma läinud.:)

    VastaKustuta