reede, 28. oktoober 2011

Kitsejuust ja viigimari - kes neid suudaks lahuta, singist rääkimata

Mõtlesin, et viigimarjade aeg on juba möödas, aga võta näpust - jälle oli poelett lookas. Kiljusin vaikselt ja ladusin muudkui kaupa kotti. Kummalisel kombel ei ole selle marja otsa eelnevatel aastatel väga sattunud, aga ilmselt on nüüdseks ka kõik seni söömata jäänud viigimarjad ka ära tarbitud. Palju ei ole küll suutnud nendega peale hakata, sest enamus kaob niisama, pestult ja poolitatult kuhugi ära, kuid olen teinud mitmel korral kooki, Juci bruschettat ja siis järgnevaid ampsakaid. Pettuma ei ole siiani pidanud.
Ja lisaks kitsejuustule sobivad viigimarjale hästi seltsiks näiteks ka sini-ja valgehallitusjuustud.

Salat viigimarjade ja kitsejuustuga

Maailma kõige lihtsaim ja seksikaim salat - ütleb sarnase salatilise kohta Jamie Oliver oma raamatus "Õnnelikud päevad koos superkokk Jamie Oliveriga" (tjah, on küll suht tobeda nimega raamat). Minu arvates on kitsejuust aga veelgi seksikam kui mozzarella, mis on aga puhtalt maitse asi, nagu sel puhul üldiselt vist öeldakse. Tegu on üht- või teistviisi ikka väga maitsva roaga.

Vaja läheb:
rukolat
pehmemat kitsejuustu (minul oli Soignon Nature)
viigimarju
Serrano sinki või prosciuttot
natuke mett ja sidrunimahla
musta pipart

Lao salat taldrikule. Lõika viigimarjad ülevalt alla ja risti peaaegu läbi. Seejärel pigista neid altpoolt nii, et viljaliha nähtavale ilmuks. Aseta taldrikule, viska vahele sinki ja kitsejuustu ja tilguta peale sidrunimahlast ja meest kokkusegatud kastet. Puista peale musta pipart.

Kui kitsejuust ei ole sinu üks ja ainus või soovid lihtsalt vaheldust, siis kasuta selle asemel mozzarellat. Viska sekka sel juhul ka mõned basiilikulehed.



Soe viigimarjaamps kitsejuustuga

Leidsin selle soovituse raamatust ja töötab väga hästi. Võid singi ka ära jätta, kuid mulle meeldib nii ikka rohkem.

Vaja läheb:
viigimari
1 kuhjaga tl pehmet kitsejuustu
1 viil serrano või prosciutto sinki

Soojenda ahi 180 c-ni. Võid kasutada ka pöördõhu režiimi.
Lõika viigimari pooleks, täida kitsejuustuga ja mähi ümber sink.
Küpseta ahjus ca 10 - 12 minutit.

2 kommentaari:

  1. See on kohe väga tore, et Sa nüüd ikka terve oled ja värviliste piltide-lugudega taas rõõmustad! Ma olin juba vahepeal täitsa mures!

    VastaKustuta
  2. Issver-sussver,Marjukene, olen jah blogi vahepeal pisut unarusse jätnud, aga tervisega on kõik kenasti.Luban edaspidi agaram olla, ausõna!:)

    VastaKustuta