teisipäev, 27. september 2011

Ubinapäev ja mõni kook

Imelik, kui enne närvekruttivat üritust mõtled, et oh oleks see kõik juba möödas, siis tegelikult saab asi tavaliselt lausa nii ruttu läbi, et pärast suisa kahju on. Täpselt sama lugu oli Viimsi Taluturu Ubinapäevaga, kuhu ennast koogiküpsetamisega üles sai antud. Ja peale seda ennast ikka väga mitu korda kirutud ka, nimelt lasin end ära meelitada toreda seltskonna ja koduse Viimsiga, unustades aga täiesti avaliku küpsetamise needuse, mis ähvardab teatavasti iga toidublogijat. Õnneks läks seekord kõik kenasti ja koogid olid täitsa kookide moodi.Oma osa siin oli kindlasti ka öisel veebipõhisel koogiküpsetajate tugigrupil.:) 
Kohapeal ei jõudnud aga ei süüa ega pilti teha, vaid ainult silm punnis jälgida, kuidas küpsetistekuhjad lettidelt kadusid ja juba järgmisel hetkel koogilabidad kokku pakiti. Mõni naine oli muidugi nii tubli, et jõudis üritusel fotograaf olla ja välgukiirusel kohe loo ka valmis kribada. Kooke, kadunukesi, on nähtud veel nii siin, siin kui seal ja kindlasti tasub ära proovida ka Pille õuna-kaerahelbeampsud, mis väga kiirelt kadusid.

Minu koogimemorandumid on järgnevad ja piltide eest suur tänu Vernandale!

Õuna-purukook kreeka pähklite, švipsis rosinate ja vanillikastmega

Puru:
7 dl jahu
2 dl suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
250g võid
200g kreeka pähkleid, hakitud

Täidis:
U 10-12 hapumat õuna
1 dl suhkrut
2 tl kaneeli
u 3 spl (võib ka rohkem) calvadoses leotatud rosinaid*

Kaste:
500 ml piima
vanillikaun
4 munakollast
125g suhkrut
Paar spl calvadost

Kuumuta ahi 200 c-ni.
Näpi kokku puru ja vala pool sellest koogivormi.
Pese õunad, eemalda südamikud ja viiluta õhukeselt. Sega eraldi nõus suhkru, kaneeli ja rosinatega ning vala purule.
Õunasegule vala teine purupool ja lase ahjus ca 35 minutit küpseda. Jahuta.

Kastmeks poolita vanillikaun ja eralda seemned. Vala piim potti, lisa vanillikaunad ja –seemned. Kuumuta, aga ära keeda.Seejärel lase 15 minutit kaane all „tõmmata“. Võta kaun potist ja tõsta kõrvale.Klopi munakollased suhkruga, vala peale peaaegu jahtunud piim ja sega. Vala kõik puhtasse potti tagasi ja kuumuta pidevalt segades-kloppides peaaegu keemistemperatuurini. Kui kaste katab puulusika tagumist poolt tiheda valge ja läbipaistmatu kihina, on see valmis. Sega juurde calvados ja lase jahtuda.Serveeri koos koogiga.
________________________________________________________


*)Rosinad valmista ette nii umbes paar päeva varem. Selleks pane purki heledad väikesed rosinad ja vala peale calvadost nii palju, et need oleksid peaaegu kaetud.Lisa ka mõni supilusikatäis suhkrut ja sorts vett.Ainult calvadoses jäävad rosinad natuke liiga mõrkjad, pealegi aitab suhkur kaasa mõnusa siirupise vedeliku moodustumisele. Lase nii vähemalt paar päeva kaanega kinni keeratud purgis ja toatemperatuuril seista (vahepeal raputa). Seejärel võid külmkappi tõsta. Säilivad seal päris kaua ja sobivad kenasti külmema ilma magustoitudesse ja küpsetistesse.


Tagurpidi õuna-mustsõstrakook martsipaniga

Kate:
u 6 suuremat õuna, sektoriteks lõigatud ja seejärel viilutatud
u 300g mustsõstraid
50g võid
1dl suhkrut

Tainas:
150g toatemperatuuril võid
1,5 dl suhkrut
2 muna, ka toatemperatuuril
150g martsipani
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
tiba soola
0,5 dl vahukoort


Tegelikult sarnane kook sellega siin. Kogused ja mõned koostisained on õuntega koogil pisut teised, kuid muidu saab kenasti sama juhendit kasutada.
Mõni väike mõte aga veel juurde:

  • Kui fantaasial lennata lasta, võib teha sarnase koogi ka virsikutest, kirssidest või miks mitte ka pirnidest. 
  • Viilutatud õunad võid sättida koogipõhjale näiteks külg-külje kõrvale, üksteist pisut kattes, nii et ideaalis moodustuks kena õunaspiraal. Alusta ladumist mööda vormi äärt, kasutades laiemaid viile ja lõpeta vormi keskel väiksematega. 
  • Martsipani on lihtsam riivida, kui oled selle eelnevalt natukeseks ajaks sügavkülma asetanud ja tainasse lisa see peale mune.

Kena ubinat!

5 kommentaari:

  1. Oh, mis head koogid ja niipalju head kraami sees!

    VastaKustuta
  2. Purukook tundub nii ahvatlev. Kahju, et praegu kodus vaid 2 kuivanud ubinat on :(

    VastaKustuta
  3. Tegin eile õhtul poole koguse purukooki. Pean ütlema, et Sinu poolt ülesriputatud koogid on kindla peale minek 100%. Neid svipsis rosinaid kogu aeg külmkapis valmis hoida on ka minu jaoks uus ja tänuväärt mõte, hea kasvõi tavalise ahjuõuna sisse panna ja hoopis teine mekk kohe!

    VastaKustuta
  4. Liisi, aitäh! Need pildid ajavad mul endal ka suu vett jooksma.:)
    Marju, päris mürki ei julge ise igaks juhuks võtta, aga mul endal on siiani küll kõik need välja tulnud. Nii tore, et meeldis! Muide, nägin täna poes Cheddarit ja käsi ise tõstis päris kobeda kamaka kärusse, nii et üks õuna-cheddari "pirukas" on ilmselt varsti meil ka laual. :))

    VastaKustuta
  5. Rõõm kuulda Britt! "pirukat" pole ise ka veel selles konkreetses komplektsuses maitsenud. Mul on see pisut nagu katsetamisjärgus retsept ja pole veel otsustanud kas kaneeli-suhkrut ikka raputada peale ja algversioon nõuab pikantset cheddarit, mida meil pole igas poes saada, nii et tuleb lisada ka muud, millel puuduvad jällegi cheddari sulamisomadused. Jään pikkade silmadega ootama Sinu katse tulemusi.

    VastaKustuta