esmaspäev, 1. august 2011

Appiii....suvikõrvits!!!

Täpselt selline tunne  tekkis, kui vaatasin oma meeter korda meeter peenrakasti, kus neli suvikõrvitsataime olelusvõitlust peavad ja samal ajal hoogsalt saaki annavad. No kes oskab arvata, et väikesest seemnest selline üüratu taim kasvada võib (hea küll, paki peal oli kirjas, aga kes seda paki juttu ikka usub) ja külmkapitäis suviseid kõrvitsaid on minu jaoks ikka üpris ootamatu juhtum. Niisiis, mida teha, kui suvikõrvitsaid ründab kööki rohkem kui viisakas oleks? Loomulikult tuleb korraldada üks tore suvikõrvitsapäev ja seda sülle kukkunud köögivilja hommikust õhtuni endale, mehele ja lastele mitmel erineval viisil serveerida!
Niisiis, hommikusöök.
Suvikõrvitsa frittata

Frittata on kauni nimega itaaliapärane moodus kõikvõimalike toidujääkide ära kasutamiseks. Põhimõtteliselt on tegu omletiga, mille sisse on segatud kas siis tomatit, sibulat, liha, pastat või mida iganes. Kindlasti peab aga frittata sees midagi olema, sest sellist asja nagu frittata ilma lisandita ei ole olemas.
Vaja läheb:
Võid praadimiseks
1 väike sibul, hakitud
1 väiksem suvikõrvits, lõigatud kas kuubikuteks või ribadeks
6-8 muna, pisukese soolaga lahti klopitud
Soola, pipart
parmesani või muud juustu
peterselli

Kuumuta pannil sibul, kuni see on pehme, lisa suvikõrvits ja maitsesta pipraga. Sega ja kuumuta keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Vala peale munasegu ja vajadusel jaga köögiviljad ühtlaselt pannil. Kata kaanega ja kuumuta vaiksel tulel u 10 minutit, kuni muna on hangunud.  Raputa peale juustu ja peterselli ning serveeri.

***

Lõunasöögi idee tuli Bittmani raamatust ja eelkõige seetõttu, et kõik vajalikud asjad kapis olemas olid. Oli küll hea ja sobiks hästi ka näiteks mõne kena lihatüki kõrvale.
Täidetud suvikõrvits kuskussi, tomati ja oliividega


Vaja läheb:
2 suuremat suvikõrvitsat
130 g kuskussi
250 ml puljongit
1 spl oliiviõli
1 tl harissat
1 suur tomat
12  oliivi, kividest puhastatud ja hakitud
1 küüslauguküüs
Peterselli, soola, pipart

Valmista kuskuss.Selleks sega kokku kuum puljong, kuskuss ja oliivõli, kata anum kaanega ja lase 5-10 minutit tõmmata. Sega kahvliga kergelt läbi.
Sega kuskussiga harissa, hakitud tomat, küüslauk ja oliivid. Maitsesta soola ja pipraga.
Nüüd õõnesta suvikõrvitsad seest lusikaga, jaga kuskussisegu kerge kuhjaga kõrvitsapaatidesse, aseta suvikõrvitsad õlitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pane 20-30 minutiks 200 kraadisesse ahju küpsema. Valmis toidule raputa ohtralt hakitud maitserohelist.

***

Ja õhtusöök.
 Suvikõrvitsapitsa

Õhtusöök tuli seekord Glorian Ruoka ja Viini viimasest numbrist (õige pisut mugandatult). Traditsioonilisest pitsast erines see küll, kuna kattena on siin tomatipasta asemel kasutatud hoopis pestot. Ütleme nii, et lastele võib see pitsa meeldida ja võib ka mitte meeldida, kuid lapsevanematele sobib see õhtu lõpetuseks koos klaasikese veiniga väga toredasti.
2 pitsa jaoks läheb vaja:
Tainas
2 1/2 dl vett
1 pakk kuivpärmi
1 tl soola
5 dl nisujahu
2 spl oliiviõli

Sega jahu, pärm ja sool ning vala juurde soe vesi. Sega ja sõtku ca 10 minutit, siis lisa õli ja sõtku veel paar minutit kuni tainas on elastne ja ühtlase olemisega. Pane rätiku alla ja sooja kohta vähemalt 45 minutiks kerkima. Veelgi parema taina saad, kui lased sellel hoopis külmkapis 12-20 tundi kerkida.

Provence'i pesto
2 ½ dl basiilikulehti
½ dl muid ürte (mina panin tüümiani, rosmariini, münti ja punet ja ainult lehed)
1 ½ spl sidrunimahla
1 dl (50g) mandleid
Pipart, soola, suhkrut

See siis selline pesto, kuhu juustu ei lähe - maitseb aga ka nii väga hästi.Viska kõik koostisosad blenderisse või sega saumikseriga ühtlaseks massiks, vajadusel lisa paar supilusikatäit vett. Pesto säilib külmikus ca 4 ööpäeva, nii et võid selle ka juba päevi varem valmis teha või siis järele jäänud kraamile mõne päeva jooksul päkad silma ajada.



Pitsakate
200g väiksemat suvikõrvitsat
2 väikest sibulat, rõngasteks lõigutud
3-7 küüslauguküünt, pooled hakitud, pooled mitte
1 spl riivitud sidrunikoort
2 spl sidrunimahla
3 spl peeneks hakitud tüümiani
2-3 spl oliiviõli
Soola, pipart

125 g mozzarellat
50g salaamit või salaamilaadset vorsti
4 – 6 suvikõrvitsaõit
tüümiani

Lõika suvikõrvits juustulõikuriga pikkupidi õhukesteks viiludeks, lisa sibularõngad, küüslaugud, sidrunimahl ja -koor, õli, tüümian ja maitsesta soola-pipraga.Sega ettevaatlikult ja jäta seisma kuni tainaga möllad.

Nüüd kuumuta ahi koos tühja ahjuplaadiga 250 kraadini.
Jaga tainas pooleks ja rulli ümmarguseks või miks mitte ka kandiliseks (mina tegin loperguse), vastavalt ahjuplaadi suurusele.
Võta plaat ahjust, puista sinna pisut jahu ja viska peale rullitud tainas. Lase 5-7 minutit ahju ülemises osas kergelt pruunistuda.
Võta pitsapõhi ahjust, kata ca 3/4 dl pestoga, poolega juustukogusest ja marineeritud köögiviljadest. Küpseta ahju keskmises osas ca 5 minutit, kuni ääred hakkavad kuldpruuni jumet võtma.
Võta jälle pitsa ahjust ja nüüd aseta peale salaami ja marinaadivedelikust korra läbi loputatud suvikõrvitsaõied (eemalda kindlasti enne varreosa ja tolmukad - need võivad olla kibedad).  Paar minutit veel ahjus, kaunistuseks värsket tüümiani peale ja valmis ta ongi.
Teise poolega tainast ja kattest toimeta samamoodi. Ajakiri ütleb muidugi, et saab ka kaks pitsat korraga teha, aga kuumust ja ühtlast pealt-alt pruunistumist saab paremini reguleerida vist ikka ükshaaval toimetades. Ja kuigi see ahju-välja ja üles-alla võib lugedes ehk keeruline tunduda, pole seal tegelikult rasket midagi.

Et siis selline suvikõrvitsaline päev. Lisaks eelnevatele tegemistele panin purki ka ühed ahjupäikesekuivatatud suvikõrvitsad - kas need ka välja tulid, saan teada vast mõne aja pärast.







3 kommentaari:

  1. Su pitsa on ju puhas ilu! eelmisel aastal esimest korda suvikõrvitsaid kasvatades olin ka hämmingus selle taime saagikusest. Ostsin tookord turult 6 taime, kõik läksid ilusti kasvama ja oh seda uputust pärast.Sel aastal kasvatasin ise taimed seemnest ja õnneks sai ainult neljast asja:P

    VastaKustuta
  2. Väga tegus päev! ja ülivõrdes toidud, mul läheks tite kõrvalt ainuüksi sellise pitsa tarvis terve päev, aga seda sööks küll ja veel!! Koduse omletti sisse käib mul ka igasugust kraami, seega hakkan frittataks kutsuma, kõlab ju hoopis toredamalt!

    VastaKustuta
  3. Aitäh, Mari-Liis! Otsustasin, et järgmisel aastal piisab mulle ühest taimest - tänase päeva saagiks jälle 5 suurt kõrvitsat :). Ja Marju, tegelikult ei võta see pitsategu üldse nii palju aega kui jutu järgi tundub, aga frittata kõlab minu arvates ka palju glamuursemalt! :)

    VastaKustuta