kolmapäev, 29. juuni 2011

Vichyssoise - üks ütlemata jahe supp


Tegelikult ei tohiks üldse lasta ennast heidutada sellest keerulisest nimest, kuna supp ise on üsna proosaline. Tegu on kokkuvõtlikult kartuli-porru püreesupiga, mida serveeritakse külmalt. Supi päritolu on wikipedia andmetel pisut ebaselge, vaieldakse vist siiani, kas tegu on Ameerika või Prantsusmaa leiutisega ja et milline kokk selle toidu tekkeloos üldse süüdi on. Mina leidsin supi tänu Anthony Bourdain'ile, kelle raamatut lugedes oli see üks esimesi toidunimesid, mis guugeldamist vajas (hiljem lisandus neid veel umbes üks A4). Igatahes on tegu toiduga, mis olevat üheks ajendiks Bourdain'i kokandusmaailma sukeldumisel. No kes siis sellist suppi ei tahaks järele proovida!


Vaja läheb:

ca 30g võid
u 3 porrut (valge osa, viilutatud)
1 sibul (hakitud)
u 2-3 värsket kartulit (tükeldatud)
sorts kuiva valget veini
250 ml kanapuljongit
200 ml  10% koort
soola, pipart
loorberileht
peterselli, ja/või tüümiani
murulauku

Sulata või sügavas pannis ja hauta porru ning sibul vaiksel tulel pehmeks. See võtab aega u 15-20 minutit.
Lisa veinisorts, sega. Siis vala juurde puljong, kartulid ja maitseained ning keeda niikaua, kuni kartulid on pehmed.
Püreesta supp blenderis (või saumikseriga) ja vala läbi sõela potti tagasi. Sega juurde koor, vajadusel maitsesta veel soola-pipraga.
Jahuta ja serveeri hakitud murulauguga.

Tegelikult on supp väga hea ka soojalt (mõni arvab kusjuures, et nii on isegi parem), sellisel juhul on see ilmselt aga harilik kartuli-porru püreesupp - peenemat sorti vissisuääzi saab kummalisel kombel alles siis, kui ülejääke külmikust otse ja ilma soojendamata tarbida.

2 kommentaari:

  1. ei ole soojalt tavaline kartuli-porrusupp! hoopis potaažbonnfamm:D http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/2011/01/kartuli-porrusupp-ehk-potage-bon-femme.html
    Aga muidugi, praegu suvel on külmalt ikka ütlemata mõnus see supp.

    VastaKustuta
  2. Ohoh, ongi nii! Võtan oma sõnad tagasi - supp on peen nii külmalt kui kuumalt! :D

    VastaKustuta