neljapäev, 16. juuni 2011

Ürdine ahjukana

Tean, tean - Jaan on tulekul ja kõik on grillilainel, aga vot mina tegin ahjukana. Ja ütleme nii, et saia ja salatiga on see üks väga mõnus söömine ka suvisel ajal. Jällegi on siin vist mõistlik kasutada rõõmsat kanaelu elanud isendit ja jällegi piirdusin mina ka sel korral liinikanaga. Ükskord ma aga selle paljukiidetud vabakana ära proovin, sest kuuldavasti on neid nüüd isegi mõnelpool avalikult ja täitsa leti peal müüa. Täitsa tore on ta aga ka niimoodi.

Vaja läheb:

kana
punt värskeid ürte (tüümian, salvei, petersell)
pool sidrunit
pool lõigatud küüslaugupead
soola, pipart
natuke oliiviõli panni määrimiseks

Pese ja kuivata kana. Määri korralikult soola-pipraga kokku nii seest kui väljast.

Aja kana rinnanaha alla mõlemale poole paar oksa tüümiani ja peotäis salveilehti. Selle tegevuse jaoks on mõistlik läheneda kanale rinnaku alumisest otsast, ajada käsi liha ja naha vahele ja õrnalt mõlemale poole väike tasku sisse lükata, alles seejärel lükka sinna ettevaatlikult ürdid.

Täida kana seest ülejäänud portsu ürtide, küüslaugu ja sidruniga. Kinnita jalad, lõigates selleks kana tagumise osa juures olevasse lotendavasse nahka mõlemale poole terava noaga väikese ava ja surudes jalad risti nendest läbi. Vääna kanal tiivad selja taha ja jäta nii tunnikeseks maitsestuma.

Kuumuta ahi 250 c-ni.

Määri pann kergelt õliga ja lase ahjus kuumaks.See on vajalik selleks, et kana panni külge kinni ei jääks. Pann peaks olema madal ja vaid pisut suurem kui kana, vastasel korral võib ahjupanni ärakärsatamine hästi õnnestuda (räägib uhke uue panni omanik).

Aseta kana selili kuumale pannile ja pane ahju keskmisesse osasse 20 minutiks.

Võta kana ahjust ja keera kõhuli. Küpseta järgmised 20 minutit.

Keera jälle selili ja küpseta niikaua, kuni kana kõht on kenasti pruun ja krõbe ning kintsu torgates eraldub selge vedelik. See võtab aega u 10-15 minutit.

Aseta kana taldrikule ja lase ühekordse fooliumi all umbes 10 minutit rahuneda.

Samal ajal valmista kaste, selleks vala  ahjupannilt rasv ära ning vala praejäänukitega kuumale pannile paari-kolme supilusika jagu vett. Sega hoolega läbi, kuumuta veel korraks ja seejärel vala juba lahti rebitud või siis viisakalt tükeldatud kanale.

Serveeri kana mõne värske lehtsalatipõhise salati ning saiaga.

P.S. Vaatan praegu tagantjärgi, et viitamine täiesti ununenud ja nii tark ma nüüd ka ei ole, et oma mõistusega kana sedavõrd kuuma ahju paneksin. :) Idee pärineb osaliselt J.Rodgersi raamatust " The Zuni Cookbook", selles San Francisco restoranis tehakse midagi sarnast lausa puuküttega ahjus ja kohati veelgi suuremal kuumusel. Olen proovinud ka 300 C-ga, aga siis jääb kana pealt ehk liiga krõbe ja seest pisut toorevõitu, nii et eelnev variant sobib minu arvates paremini.(juuli 2011).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar