kolmapäev, 18. mai 2011

Umbrohusupp, aedniku rõõm

Ilmselt on juba kõigi jaoks tavaline, et tublid eesti naised viimasel ajal nõgestest ja naadist gurmeetoite teha vihuvad. Minu mälestused lapsepõlvest seoses oblika ja muu taolise kraamiga just ülemäära sõbralikud ei ole ja seetõttu olen asjasse siiani kerge eelarvamusega suhtunud. Kuna aga lubasin endale, et erinevate katsetuste puhul risti ette ei löö ja et tegu ju on ikkagi hooajalise kodumaise kraamiga, siis tuli ju ära proovida.
Võtsin ette oma ammuse "lemmiku" rohelise supi, sest lapsepõlvehirme ületates saame me ju paremateks inimesteks. Või vähemasti midagi sellist olen kuskilt kuulnud. Oblikaid ei kasutanud, aga eelmisel nädalal oma viit vaarikat rohides sain saagiks naati, võilillelehti ja nõgest kah. Supiks! Tegin sellise leebema variandi, ehk siis kergelt rohelise supi, mida sööks ka mees. See supp peaks jääma sobivusskaalal "umbrohufanaatik ja umbrohufoob" kuhugi keskele.


Vaja läheb:

umbes 800g  kondiga veiseliha, mina kasutasin aba.
2,5 l vett + natuke veel esimese keetmise jaoks
porgand, sibul, seller, loorber, sool ja 5 pipratera liha ning puljongi keetmiseks
300g rohelist lehtköögivilja ja/või umbrohtu (nõgesed, naadid, spinat, oblikas, võilill jms), võimalikult noored taimed.
2 porgandit, tükeldatud
5 kartulit, tükeldatud
 porrut, tükeldatud või viilutatud
1 küüslauguküüs, hakitud
võid praadimiseks
1-2 keedetud muna
peterselli, murulauku, hapukoort
soola, pipart

Pese liha ja pane külma veega potti, nii et liha oleks kaetud. Lase kõrgel kuumusel keema. Vala vesi kohe ära ja loputa liha külma vee all.

Pane liha uuesti potti, vala peale retseptis näidatud kogus või kui soovid vedelamat suppi, siis nii 0,5 liitrit pealekauba. Lase keema, eemalda vaht kui seda peaks tekkima. Lisa sool-pipar-loorber ja supipuljongi maitseköögiviljad. Kui oled kedagi kuulnud ütlevat, et soola lisatakse alles toiduteo lõpus, siis ära tee sellest siinkohal välja. Usu mind, palju parem puljong tuleb niimoodi. Viimasel hetkel maitsestamine õigustab ennast pigem lühemat valmistusaega nõudva kokkamise juures.

Keeda liha ca 2 või 2,5 tundi vaiksel tulel ja ilma kaaneta, kuni see on pehme. Vesi peaks ainult vaevu mulisema.

Kurna puljong ja aseta liha kõrvale, et see kergelt jahtuks.Siis tükelda.

Pese lehtköögivili ja vala sõelal keeva veega üle. Haki nii peeneks kui soovid.

Kuumuta pannil või ja selle sees siis porgand-porru-küüslauk kergelt läbi. Lisa puljongile ja lase keema.

Lisa keevale puljongile kartul ja töödeldud umbrohi. Keeda u 10 minutit või niikaua, kuni porgand on parasjagu pehme. Lisa juurde ka tükeldatud liha.

Maitsesta vajadusel veel soola- pipraga, lisa petersell, muruluk ja lase veel kaane all mõni minut seista.

Serveeri hakitud muna ja hapukoorega. Tume leib sobib ka väga kenasti juurde.


Olgu öeldud, et supp tuli üle ootuste söödav. Oma umbrohuhirmu sain igatahes ületatud ja järgmisel korral uhan seda ilmselt veel julgemini.


Veel lahedaid umbrohutoite.

Kodumaised:
Välismaised:

2 kommentaari:

  1. vanasti sõid naati ainult merisead ju. hea, et aeg on ikka edasi läinud! :)

    VastaKustuta
  2. Jajah, merisead sõid naati ja jänesed AINULT võilillelehti. Ma olin kunagi kusjuures päris mures, et mida need vaesed loomad talvel teevad - süüa pole siis ju mitte midagi! :)

    VastaKustuta