pühapäev, 22. mai 2011

Spargel peekoni ja sidrunivinegretiga


Käisime kunagi ühe vahva seltskonnaga Slovakkias suusamäge imetlemas. Mõned meist ka suusatasid. Igatahes reisil olles sattusime hommikusöögile ühte päris kenasse restorani, kus paraku kohalikus keeles kõnelemis- ja lugemisoskust väga vaja oleks olnud. Sellest, mis on hommikusöök saadi aga kenasti aru ja enamus meist seda teed ka läksid. Välja arvatud üks noormees, kes otsustas massist erineda ja tellis endale "number viite". Ettekandja tundus küll olevat pisut üllatunud, kuid keelebarjäär ei lubanud liigseid küsimusi esitada. Nii saimegi kõik peagi oma omletid ning too meesterahvas oma viis pikka ja keedetud sparglit lisandite nimekirjast...

See oli minu esimene meeldejääv kogemus spargliga ja miskipärast ei ole ta meie köögis siiani väga tihe külaline olnud. Kuna praegu on aga neid rohelisi kimpe poodides ja turul kenasti saada, siis sealt see mõte tuli. Mõte tuli muidugi ka tänu ühele toredale retseptile, mida natuke külmkapi sisu järgi kodustatud sai.

Vaja läheb:

punt värsket sparglit
täpselt sama palju toorsuitsupeekonit kui sparglivarsi

Vinegrett:
2 osa sidrunimahla ja riivitud koort
1 osa oliiviõli
dijoni sinepit, maitse järgi
natuke mett
soola, pipart, värsket tüümiani

Kuumuta ahi grillrežiimil viimase piirini kuumaks.

Määri grillrest õliga ja aseta fooliumiga kaetud ahjupannile.
Sega kaste. Selleks klopi kahvliga kergelt kokku oliivõli ja sidrunimahl, lisa sinep, mesi ning maitsesta.

Vaata üle spargli alumised otsad, kui need on puitunud olemisega, siis lõika jupp maha. Keera iga spargli ümber üks peekonilõik ja aseta need restile.

Pane rest grillagregaadile lähimasse vahesse ja lase ca 3-5 minutit mõlemalt poolt küpseda. Peekon peaks jääma selline mõnusalt krõbe.

Spargel taldrikule, kaste peale ja sööma!

2 kommentaari:

  1. Väga isuäratav pilt ja toit, et tahaks kohe läbi ekraani sealt taldrikult ühe spargli haarata:) Olen alati arvanud, et maitsvaks toiduks pole vaja keerulist retsepti vaid õigete ja lihtsate toorainete ideaalset sobivust.

    VastaKustuta
  2. Aitäh, Helen! Mulle ka lihtsad asjad meeldivad, eriti sellised, mille valmistamisel ei ole tarvis paaniliselt koguseid jälgida. Õnneks on suvi kohe käes ja siis juba värskest materjalist puudu ei jää.:)

    VastaKustuta