kolmapäev, 11. mai 2011

Rukolasalat krõbeleivaga ja natuke muud salatijuttu kah

Sangade tungival nõudmisel algab nüüdsest ka siin majas salatihooaeg. Praegu tuleb veel leppida poekraamiga, aga peagi-peagi hakkab ka peenramaa vatti saama. Korrektne oleks vist öelda -peenralapp, arvestades selle asjanduse mõõtmeid. Aga see selleks.
Eile meisterdasin Zuni ainetel valmis ühe toreda salati ja sain sealt vajalikku meeldetuletust salatiliste teemadel, mida siin ka lahkesti jagan.Sest kordamine on tarkuse ema ja mis ühel hetkel meeles, see varsti meelest läinud. Endale ilmselt  pean varsti varuma kollaseid märkmepabereid, kuna tõenäoliselt saan minagi olema üks nendest väikestest vanamuttidest, kes unustab ära oma kodu ja nime, segase olemisega alevi peal uitab ja nii teiste ellu palju nalja ja naeru toob.

Niisiis, poest salatikraami valides jälgi :

  • Et salat oleks õiget värvi - kui lehed tunduvad tuhmid ja värvitud, on salat vana või valel temperatuuril säilitatud.
  • Lõikekoha värvust juurteta salatilistel. Kui see on värvunud pruunikaks, on samuti mõistlik karp poodi jätta.

Salatit ettevalmistades:
  • Pese see hoolikalt, kasutades suuremat kaussi külma veega. Viska salat sisse ja loputa ettevaatlikult segades. Vaheta vett, niikaua kui see puhtaks jääb. Väldi kraanist voolavat vett, kuna see võib õrnad lehed muljuda.
  • Kuivata salat enne kasutamist, sest märjad lehed rikuvad parimagi kastme maitseomadused. Kõige parem on kuivatamiseks kasutada vastavat abivahendit või siis köögipaberit. Jällegi peab tegutsemisel olema ettevaatlik.

Salatit valmistades:
  • Mõtle välja, mida sa soovid ja miks (see kehtib ilmselt ka paljude teiste asjade kohta elus). Kas serveerid salatit eraldi söögikorrana või mingi kindla toidu juurde. Viimasel juhul arvesta ka kõikide roogade kokkusobivust.
  • Pole mõtet kuhjata kokku mitut erinevat salatisorti ja komponenti, vaid püüa ka siin jälgida, mis millega kokku käib. Salatid on maitseomadustelt erinevad ja mõistlik on neid maitseid kastmete ja teiste komponentidega vastavalt kas siis võimendada või mahendada.
  • Maitse kõigepealt toorest salatilehte ja siis sama lehte koos kastmega. Kas maitse muutus paremaks? Kui ei, siis paranda kastet ja maitse uuesti. Ei ole tarvis ülemäära tähelepanu pöörata retseptides toodud komponentide kogustele ja suhetele. Võta need endale teadmiseks, aga tee nii nagu sulle rohkem meeldib.
  • Kasuta võimalikult värsket ja kvaliteetset toorainet.

Salatit eraldi söögikorrana serveerides on tihti probleemiks see, et äädikane maitse ei lähe mitte kokku suurema osaga veinidest. Siin peaks aitama kausi määrimine küüslauguga ja küüslauguste krutoonide kasutamine -  selline nipp peaks salatit punase veiniga pisut lähedasemaks muutma. Samuti võib proovida äädika asemel hoopis pisukese konjaki või sidrunimahla (valge vein) kasutamist.



Rukolasalat kurgi, redise, feta ja krõbeda leivaga
4-le


See salat on väga hea ka siis kui asendad krõbeleiva näiteks röstitud leiva krutoonidega. Kui feta tundub liiga vänge, siis võib selle asemel kasutada ka mozzarellat või kodujuustu.

Vaja läheb:
5 värsket mündilehte
u 6 spl extra-virgin oliivõli
1 1/2 spl punase veini äädikat
soola
30g krõbeleiba (või u 3 viilu)
100g rukolat
1 väike või pool pikka kurki
4 redist, viilutatud
50g fetajuustu
musta pipart
(12 väikest musta oliivi)

Haki münt ja sega oliivõli ning äädikaga. Maitsesta soolaga.

Murra leib suupärasteks tükkideks ja viska salatikaussi. Lisa 1/3 vinegretist, rukola ja sega.

Koori kurk ja lõika juustunoa või köögiviljakoorijaga pikkupidi pikad ja õhukesed serpentiinid. Lisa kurgid ja redised salatile, vala peale ülejäänud vinegrett ja sega ettevaatlikult.

Lisa fetatükid ja pipar. Vajadusel tee juurde veel kastet, sest krõbeleib imab vedelikku päris korralikult.

Soovi korral viska peale veel peotäis oliive ja serveeri.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar