teisipäev, 31. mai 2011

Marjakook mascarpone ja portveinikastmega

Nii nädalapäevad tagasi sai Epicuriouses tuulatud, mille tulemuseks oli päris huvitav koogileid. Peale seda hakkasid juhtuma imelikud lood, nimelt pärast mitmendaid päevi sundmõtteid teemal "portvein ja mascarpone, portvein ja mascarpone..." avastasin ennast äkki poe alkoholileti juurest värisevatel kätel "Old Invalidi" haaramast. Koogi jaoks, tegelikult ka.

Mugandasin retsepti muidugi jälle, sest ainult mascarpone jäi vähemasti minu jaoks ikka liiga juustune, vahukoore lisamine aitas siin kenasti ja kuna üritan siin praegu asju enda jaoks lihtsamaks teha, siis kasutasin põhjana harilikku 1-2-3 seaduspäraga muretainast. See tähendab siis 1 mahuosa suhkrut, 2 mahuosa rasvainet ja 3 mahuosa jahu. Sellele saab lisada olenevalt taina liigist kas vett, juustu, hapukoort vms.Siinkohal soovitan teistele omasugustele lugemiseks Sirje Rekkori "Kulinaaria" raamatut, kus nii taina kui muu toidu põhitõdesid kenasti ja ülevaatlikult lahti on seletatud.  Eriti tuleks tähele panna küpsetusaegasid ja temperatuure, sest minul läks oma koogipõhjaga praegu väga napilt. Eks ma pean seda põhjaküpsetamisevärki üldse natuke veel lihvima. Lahtikäivat küpsetusvormi on siin ilmselt kõige riskivabam kasutada, kuigi sain oma koogi ka täitsa tervelt vormist kätte. Lase põhjal enne ainult kindlasti korralikult jahtuda.
Hoiatan ette - hea saab ja kuna koostisained ei ole siin algavat rannahooaega silmas pidades just kõige taljesõbralikumad, siis selle asemel, et koos koogiga metsa joosta, oleks ilus siiski pigem mõned kondisemad sõbrannad külla kutsuda.

Vaja läheb

Põhi:
250 g jahu
170 g võid
80 g suhkrut
1 muna,
natuke sidrunikoort ja/või vanillisuhkrut
näpuotsaga soola

Kate:
u 700g marjasegu, mul olid maasikad, mustikad, vaarikad ja mõned kirsid
80 ml suhkrut
500 g mascarpone toorjuustu
200 ml vahukoort
3 spl tuhksuhkrut
poole sidruni mahl ja riivitud koor
vanillisuhkrut
200 ml portveini

28 cm läbimõõduga koogivorm

Sega koostisained köögikombainis või haki noaga läbi ja sõtku tainaks. Kuigi väidetavalt muretainas suure rasvasisalduse tõttu vormi külge kinni ei jää, määrisin ma enda oma igaks juhuks ikka täiendavalt võiga kokku. Vajuta tainas ühtlaselt mööda vormi põhja ja ääri laiali, pane vorm kilekotti ja aseta külmkappi kuni pooleks tunniks. Samal ajal kuumuta ahi kuni 200 c-ni.

Aseta tainale foolium ja kata see küpsetusubade või muu sobiva raskusega. Pane 10 minutiks ahju, peale seda eemalda raskus ja küpseta veel u 10 minutit või kuni põhi on kena kuldse värvuse saavutanud.
Jahuta ca 45 minutit ja eemalda ettevaatlikult küpsetusvormist.

Jahtumise ajal pese marjad ja sega need kausis suhkruga. Jäta umbes 30 minutiks seisma, siis vala kausi kohale sõela sisse nõrguma.

Vala marjavedelik koos portveiniga potti ja keeda segades, kuni alles on vähem kui pool esialgsest kogusest ja konsistents on siirupine. See võtab aega u 10-15 minutit. Jahuta.

Vahusta mascarpone tuhksuhkruga, sega juurde sidrunikoor, sidrunimahl ja vanillisuhkur. Vahusta vahukoor ja sega see ettevaatlikult mascarponesegu hulka.

Kata koogipõhi mascarponekreemiga, vala peale marjad. Lase natuke külmkapis taheneda. Enne serveerimist vala koogile portveinikaste ja lase hea maitsta.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar