kolmapäev, 25. mai 2011

Clafoutis - ahjupannkook rabarberi, maasika ja pisukese rummiga

Ütleme nii, et kogu seda köögiklassikat enda jaoks kaardistada on ikka päris keeruline. Koostasin isegi miski tabeli, mille järgi oma kulinaariakursust läbi viia, kuid otsustasin lõpuks siiski sellest mitte eriti rangelt kinni pidada - jäägu ta pigem kohaks, kus vahepeal saab käia mõtteid ammutamas ja juba tehtut ristikesega märkimas. Tõdesin lihtsalt, et kunagi ei tea ju ette, mis toidukraami teele satub ja parimagi tahtmise juures ei õnnestu mul oma meest ja lapsi kuu aega järjest Hiina vms toitu sööma sundida. Kogu projekt peaks olema ikka eelkõige fun ja seepärast saab ka siin blogis saab asju olema pilla-palla. Pealegi, võtame näiteks kasvõi sellesama segase clafoutis-ralli, mille tulemusena ma tollest magustoidust nüüd jupp aega midagi kuulda ei taha - mõni asi tuleb kergemat teed ja mõni raskemat ning sellega seoses tabeliarvestust pidada pole ilmselt mõtet.

Misasi on siis üldse clafoutis? Jutu järgi on see Prantsusmaalt Limousine'ist pärit magustoit, mida valmistatakse klassikalisel moel sealsetest mustadest kirssidest. Kirsid jätakse puhastamata, sest kivid pidavat magustoidule veel eriti hõrgu maitse jätma. Nii et kui satud sealkandis ühe clafoutis tellima, siis ole hammastega ettevaatlik ja koka suhtes sõbralik. Clafoutis'd tehakse ka ploomidest, õuntest, marjadest ja ilmselt kõgest, millest iganes soovi on, sellisel juhul oleks eriti korrektne nimetus aga hoopis flaugnarde, ütleb Wikipedia. Clafoutis tähendus peaks tulema kohalikust murrakust ja tähendama "täitmist", siin on mõeldud vist siis taina täitmist kirssidega. Paljudes allikates nimetatakse teda ahjupannkoogilaadseks magustoiduks, mis on aga minu arvates liiga leebe väljend. Magustoit ise peaks valmimisel jääma väljast kenasti küps ja seest pehme nagu miski kreemi ja koogi vahepealne variant.

Ütleks siis kohe, et asi see nüüd üks ahjupannkook valmis on teha. Aga ohohoo, kus ma nägin selle asjaga ikka vatti. Vatti sai ka ämma rabarber, sest just sellest kavatsesin ma tolle peene pannkoogi valmis meisterdada. Peale mitmeid katsetusi jõudsin siiski täitsa toreda retseptini. Peaks mainima, et neid retsepte on internetiavaruses ikka päris palju, kusjuures üllatavalt erinevaid. Igatahes magusat omletti meenutav magustoit ei olnud päris minu maitse. Eelmisel nädalal oli clafoutis meie laual vist oma viiel korral vähemalt - küll jäi liiga vedel, küll vesine ja korra tuli ahjust ka üks tuim mutantkook. Mida mu lõpliku üllitise peale ütleks mõni prantsuse päritolu degusteerija, ma muidugi ei tea. Võib-olla midagi tõlkimist mitte väga kannatavat. Ise jäin aga toiduga lõpuks rahule. Baasretsept pärineb Bittmanilt  ja see on õnneks ka päris lihtsalt meelde jäetav, suurendasin ainult pisut suhkru kogust, sest rabarber on ikkagi tunduvalt hapum kui mõni tavapärasem täidis. Raamat ise tundub ka päris ülevaatlik olevat ja nähtavasti saan seda siin mitmel pool  veel kasutada.


Vaja läheb:

u 400 g rabarbrit
u 100 g maasikaid
2 spl heledat rummi
200 ml suhkrut
3 muna
200 ml jahu
vanillsuhkrut
näpuotsaga soola
200ml piima
200 ml vahukoort
natuke võid vormi määrimiseks

Kuumuta ahi 190 c-ni.

Määri vorm võiga ja puista üle mõne supilusikatäie suhkruga. Mina kasutasin 27x17 cm mõõdus keraamilist vormi, kui soovid õhemat magustoitu, siis võta suurem vorm või vähenda koguseid. Võid kasutada muidugi ka mitut väiksemat vormi.

Lõika rabarber kas seibideks või tükelda  nii 10-15 cm juppideks. Jämedamad varred lõika sellisel juhul pikkupidi pooleks. Poolita maasikad või lõika neljaks. Pane ühe kihina vormi ja vala peale rumm.



Vahusta munad, lisa suhkur ja vanillsuhkur. Vahusta helekollase vahu tekkimiseni.

Lisa jahu ja sool, vahusta veel.

Sega juurde piim.

Vahusta vahukoor keskmise astmeni. See peaks välja nägema u taoline.



Sega vahustatud koor tainasse ja vala rabarbri-maasikasegule.


Küpseta ahju keskmises osas 20 - 40 minutit. 20 minuti möödudes katsu magustoitu noaga, kui segu on endiselt vedel või nuga ei jää puhtaks, siis pikenda küpsemisaega. Kontrolli aga valmimist kindla intervalli tagant, sest üle ei tohi see samuti küpseda.

Magustoit on valmis kui see on pealt küps ja seest pehme, noaga katsudes peaks viimane puhtaks jääma. Serveeri soojalt või toasoojalt, raputa peale tuhksuhkrut. Juurde paku soovi korral vanillijäätist või vahukoort.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar