esmaspäev, 18. aprill 2011

Tagliatelle riisikatega

Nonii, nädalane paus juba sees. Õnneks ei ole ma aga kulpi nurka visanud, pigem vastupidi, sest loen ja vaaritan veel suurema innuga kui kunagi varem. Praegu on muude asjatoimetuste kõrvalt käsil Judy Rogersi "The Zuni cafe cookbook" ja ütleme nii, et mul on tõsine kavatsus see raamat endale pähe õppida, sest lisaks muljetavaldavale retseptikogule on see pikitud kõikvõimalike nippide ja tarkuseteradega, mida igapäevase ja mitte nii igapäevase toidutegemise juures jälgida.

Seekordne retsept ei ole aga mitte ülalpool mainitud kaante vahelt, vaid Varraku "Suur Kokaraamat" ainetel. Olen seda pastat proovinud teha  ka pisut kaalujälgijamalikult, 10% koorega, kuid ausõna - maitse kannatab kõvasti ja see siin ei ole koht rasvasisaldusega koonerdamiseks. Kui juba pastat teha, siis korralikult ja kogu täiega. Seente valikul lähtun ka pigem olemasolevast tagavarast või sellest, mida kätte õnnestub saada. Metsaseen on aga ilmselt parem valik kui poešampinjon. Toidu valmimine koos ettevalmistusega peaks aega võtma ca 45 minutit (15 min ettevalmistus, 30 min potid-pannid šallallaa).

Niisiis, vaja läheb (4-le sööjale):

u 200 g kupatatud või soolatud metsaseeni (või 300 g värskeid kukeseeni, puravikke vms)
500 ml kanapuljongit, kas siis ise keedetud või kuubikust (palun vali ilma maitsetugevdajateta, seda saab näiteks Biomarketist)
natuke võid ja oliivõli
5 suvisibulat /rohelist sibulat, hakitud
4 sl kuiva valget veini
ca 300 g tagliatelle't
2 sl piiniaseemneid
350 ml vahukoort

Haki seened ja jäta u 1/4 nendest kõrvale. Kui kasutad värskeid seeni, siis võid eraldada selle osa jaoks jalad ja muud vähekenad tükid.

Rösti piiniaseemned. Tee seda hoolikalt, sest muidu võib maitsemeel paar-kolm päeva pisut häiritud olla.

Vala puljong potti ja lase keema. Kalla juurde väiksem osa seentest ja keeda keskmisel kuumusel niikaua, kuni puljongit on alles ligi veerand algsest kogusest. Kurna.

Keeda pasta al dente.

Sulata või sügavas pannis ja lisa õli. Vala pannile seened ja sibul ja prae segades kuni värsked seened hakkavad vett välja ajama. Juba töödeldud seened prae lihtsalt paari-kolme minuti jooksul läbi. Lisa vein ja prae kõrgel kuumusel, kuni vedelik on peaaegu aurustunud.

Lisa puljong ja koor seenesegule. Keeda, kuni algsest kogusest on alles pool. Maitsesta soola ja pipraga kui tarvis. Lisa hulka nõrutatud pasta ja piiniaseemned ning sega nii, et kogu pasta oleks kastmega kaetud. Puista peale hakitud peterselli ja serveeri kohe.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar