teisipäev, 12. aprill 2011

Nõiakaev ja õunakook

Nädalavahetus möödus viuhti - laupäeval perekeskis sünnipäevatades ja pühapäeval Tuhala nõiakaevu ja Polli loomaaeda külastades.


Suht naiivne oli eeldada, et meie nüüd need ainsamad nõiakaevulised olla saime. Autode rodu maantee ääres oli nii pikk, et võis kahtlustada salajase laulupeo toimumist. Ei saa märkimata jätta, et kogu see massidega loodusesse minek ikka parasjagu koomiline oli. Näiteks vaevalt sain oma klõpsud tehtud kui osa rahvast energiasambale tormijooksu korraldas ja ennast selle ümber klammerdas. Aga kena oli sellegipoolest ja vett tuli kaevust ikka hullumoodi!

Polli loomaaed oli ka endiselt väike ja armas ning hobused ruulisid seekord ikka täiega. :)



Et siis väga ei olnud aega keeta ja küpsetada. Aga pühapäeval tegin ikka lõpuks üle pika aja meie pere traditsioonilist õunakooki. Oi see kook on legendaarne! Mäletan tõsisest teismeliseeast ema sõbrannasid  palumas "veel ühte plaaditäit, sest see on niiii hea". Ja siis veel. Ja veel... ja veel...Ning ilmselt on see õunakook omamoodi  "süüdi" ka selles, et ma enam vallaliste naiste nimekirjas ei seisa, sest ülim jahmatus tabas mind ikka sel hetkel kui aastaid taevani kiidetud kooki iseloomustati peale esimest tükki  "ei no, kook on kook" (!!!?). Ütleme nii, et mees rabas oma kommentaariga lihtsalt naise jalust ja nagu arvata, leiab see repliik praeguseni pidevat kasutust.

Niisiis, Kook-on-kook kook :)



Vaja läheb:

200 g võid
200 g hapukoort ( 20%)
350 g jahu
1 tl soola

ca 600 g kooritud ja tükeldatud õunu (ja pirne)
maitse järgi suhkrut (mina panen ca 100 - 120 g olenevalt õunasordist)
kaneeli, näpuotsaga soola (võib lisada ka veel pisut kardemoni ja muskaatpähklit)
muna, määrimiseks


Sulata või.

Sega või hulka hapukoor.

Sega jahu soolaga ja vala segusse või ja hapukooremass. Sega.

Patsuta palliks ja aseta külmkappi ca 30 minutiks tahenema.

Kuumuta ahi 200 c-ni.

Jaga tainapall kaheks ja rulli plaadisuuruselt lahti. Kõige mõistlikumalt mahutub see kogus u 30 x 30 küpsetusplaadile. (Mina planeerin seda vormi osta juba aastaid, kuid siiani venitan koogi ikka kuidagi tavalisele ahjuplaadile ära. Alati ma muidugi siis kirun ennast ja luban järgmiseks korraks väiksema küpsetusvormi muretseda.)

Üks pool tainast võiga määritud plaadile, sinna peale tükeldatud õunad, suhkur, sool  ja kaneel.

Teine pool peale ja kinnita ääred (näiteks ümmarguse peaga noa abil) hästi hoolikalt.

Määri pealt munaga ja käi ääred eriti hoolikalt üle.

Täksi pealmisesse tainakihti mõned väikesed augud, et õhk välja pääseks ning ahju minek ca 30 minutiks!

Lase koogil TÄIELIKULT ära jahtuda, enne kui hakkad lõikuma. Siis hangub täidis kenasti ära ja ei voola tainakihtide vahelt välja. Ehk siis kui tahad, et kook koos püsiks, ära näpi enne kui on jahtunud.

Head isu!



3 kommentaari:

  1. Mina teen ka seda õunakooki juba aastaid (Nami-Namis "Mõnusalt rabeda tainaga õunakook"), retsepti sain juba üle 10 aasta tagasi ühelt väliseestlannalt, kes oli selle oma vanatädilt saanud ammu-ammu :)

    Hästi mõnus tainas on, ma teen sellega ka soolaseid pirukaid :)

    VastaKustuta
  2. Ilmselt ongi see siis ka üks nendest ammustest aegadest käest-kätte käinud retseptidest.Me saime ka selle vist enam-vähem samal ajal ühe ema sõbranna käest.Soolase piruka idee on aga väga vahva,aitäh!Ise pole selle peale siiani tulnudki, sest see on ju "õunakoogi" tainas.:)

    VastaKustuta
  3. ka meie peres on see kommentaar sellest ajast peale au sees. ja seda ei kastata ainult kookide kohta. :)

    VastaKustuta