reede, 1. aprill 2011

Aeglaselt küpsenud rogan josh'i kana

Kuigi on pisut küsitav, kas tegu on ikka PÄRIS rogan joshiga, siis niimoodi seda rooga  igatahes ajakirjas nimetati. Rogan josh on pigem tuntud ikka kui Indiast pärit aromaatne lambakarri. Erinevates allikates tõlgendatakse seda nimetust aga väga erinevalt. Kui josh tähendab otsetõlkes kuumust ja rogan liharasva (ehk siis rasvas küpsenud roog!), siis ülekantud tähenduses rogan hoopis värvi ja josh kirge, punast (punast värvi toit). Saa siis nüüd nendest hindudest aru. Tundub, et antud toit on rogan josh siis pigem selle viimase kirjelduse järgi ja olgem ausad, tegelikult on tähenärimisest olulisem ikkagi toidu maitse.
Roog on küll indiapärane, kuid mitte väga vürtsikas. Meie peres sõid seda nii mees kui lapsed ja maitses hästi. Jagub kuuele.

Vaja läheb:

5 spl oliivi- või rapsiõli
2 suurt sibulat, õhukeselt viilutatud
2 sellerivart, hakitud
4 küüslauguküünt
3 cm jupp ingverit, riivitud
2 tl kurkumit
1/2 tl tšillipulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid (kui varem pole selle loomaga kokku puutunud, siis teadmiseks, et siin pole tavaliste köömnetega midagi pistmist, otsi maitseaineletist ikka õige toode)
1tl paprikapulbrit
1 tl jahvatatud koriandrit
2 tl garam masala maitsesegu
2x 400 g purustatud tomateid
300 ml kuuma vett või veel parem, kanapuljongit
ca 1,8 kg terve kana (kõige parema tulemuse annab ilmselt mõne rõõmsa ja täisväärtuslikku kanaelu elanud linnu kasutamine, kuna mul ei ole aga kahjuks au ühtegi sellist tunda, siis kasutasin harilikku poekana)

Kuumuta ahi 160 c-ni.

Otsi välja suuremat sorti kaanega haudepott, kuhu kana tervelt sisse mahub.

Kuumuta 4 spl õli kas haudepotis või eraldi pannil (mina kasutasin panni, sest emailiga kaetud potis on suht raske midagi praadida nii, et see põhja kinni ei jääks), lisa sibul ja seller ning prae ca 5 minutit, kuni sibul hakkab kuldseks muutuma. Lisa küüslauk ja ingver ning prae veel paar minutit.

Lisa maitseained ja kuumuta segades minutijagu, siis lisa tomatid ja vesi või puljong. Maitsesta soola ja piraga.

Aseta kana potti ja maitsesta pealt veel omakorda soola- pipraga. Kata pott kaanega ja küpseta ahjus 1 1/2 tundi.

Eemalda kaas ja pintselda kana ülejäänud õliga. Kasta kana haudevedelikuga ja asta ahju, seekord ilma kaaneta. Küpseta veel ca 1 tund, kuni kana on kenasti kuldpruun.

Tõsta kana ettevaatlikult potist välja, vala vedelik kana sisemusest potti tagasi ja aseta kana taldrikule. Kata lind mitte just kõige hoolikamalt fooliumiga.

Aseta pott pliidile ja lase keskmisel kuumusel keeda 10 - 15 minutit, kuni kaste on paksenenud.

Serveeri kana koos kastme ja riisiga.

Allikas: ajakiri Delicious (märts 2010)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar