reede, 25. märts 2011

Rassolnik

Rassolniku avastasin enda jaoks alles paar aastat tagasi ja mitte, et ma ei oleks sellest supist enne midagi kuulnud vaid tegu  ei olnud minu arvates lihtsalt mingi eriti märkimisväärse roaga. Aga ilmselt ongi iga asja jaoks oma aeg ja koht.
Tegu on Vene rahvusroaga, millest igal külal ja perenaisel on ilmselt oma versioon. Rassolnikut tehakse nii lihaga, lihata, tomatiga, seentega jne. Ainuke kohustuslik element on siin hapu- või soolakurk, selle vedelik ja odrakruubid. Kurgivedelik ehk venekeeli rassol (siit ka supi nimi) on juba ammustest aegadest tuntud kui peojärgsete haigussümptomite leevendaja ja see supp aitab ilmselt sama mure puhul. Kindlasti ei pea see olema aga ainus põhjus, miks nimetatud toitu valmistama peaks, tegu on maitsva ja toitva supiga, millest piisab terveks lõunasöögiks ilma igasuguse eel- või pearoata.
Mina valmistasin oma seekordse rassolniku veiselihast ja Zaštšerinskite raamatu "Vene köök" ainetel. Kogusest peaks piisama 4-le. Kui üle jääb, siis teadmiseks, et  järgmisel päeval on supp veelgi maitsvam.

Vaja läheb:
1 kg kondiga veiseliha
2 x 2 l vett
150 g hapukurki
75 g odrakruupi
3 suuremat kartulit
1 suurem sibul
5 cm jupp porrulauku
1 porgand
võid praadimiseks
1 loorberileht
soola, pipart

Serveerimiseks hapukoort, värsket tilli, peterselli ja/või rohelist sibulat

Pese liha, pane külma veega kaetult potti ja lase keema tõusta. Vala esimene keeduvesi ära, siis saad selgema puljongi. Loputa nüüd liha veelkord ja pane uuesti külma veega keema. Kui vahtu peaks tekkima, siis korja see ära.

Lisa odrakruubid ja lase hästi vaiksel tulel keeda nii 2-3 tundi. Keeda ilma kaaneta ja nii, et vesi ainult väreleks, mitte ei mullitaks.

Kui liha on valmis, tõsta see potist välja ja lõika suupärasteks tükkideks.

Lõika hapukurgid kuubikuteks ja hauta ca 5 minutit eraldi nõus koos paari kulbitäie puljongiga.

Tükelda sibul, porrulauk ja porgand ning kuumuta või sees pannil paar minutit, siis lisa loorber ja pipar ning vala pannisisu potti.

Kui supp keema tõuseb, lisa kartul ja keeda veel 10 minutit.

Lõpuks lisa veel kurgid koos puljongiga ja liha ning hapukurgivedelikku ja soola maitse järgi.

Serveeri kindlasti hapukoore ja maitserohelisega, juurde sobib kenasti must leib.

2 kommentaari:

  1. Väga maitsev tuli. Aitäh :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, et sain kasulik olla ja aitäh kena kommentaari eest! :)

      Kustuta