teisipäev, 15. märts 2011

Ras el hanout

Jõudsin selle tegelaseni tänu lambapilafile, mille koostisosana ta kenasti kirjas oli. Ilmselt on nimetatud segu saadaval ka hästivarustatud kauplustes, kuid minu oma valmis peamiselt tänu piiratud liiklemisvõimalustele, heale õnnele ja internetiavarustele.
Sain siis teada järgmist.Tegu on Põhja-Aafrika köögis levinud maitseaineseguga. Ras el hanout tähendab maakeeli midagi sellist nagu "poe parim", ehk siis tegu on parimate maitseainete seguga, mida kaupmehel pakkuda on. Mingit väga kindlat ja paikapidavat üldist retsepti tegelikult ei olegi, vaid kasutatatakse Aafrika põhjaosas niigi levinud maitseaineid muutuvas suhtes. Parimad segud valmistatakse üle 20-st erinevast maitseainest, mis muuhulgas sisaldavad münti, roosi kroonlehti, safranit ja muud head-paremat. Loomulikult peenestatakse ja kuumutatakse ükshaaval kõik koostisained enne kokkusegamist just selle kõige parema tulemuse saavutamiseks. Mina nii agar ei olnud, kuid lõpptulemusega jäin sellegipoolest väga rahule ja pilaff sai ka üle ootuste hea.

Niisiis, segu seitse ehk minu kodukootud Ras el hanout:

2tl jahvatatud ingverit
2tl jahvatatud koriandriseemneid
1 1/2 tl jahvatatud kaneeli
1 1/2 tl jahvatatud musta pipart
1 1/2 tl kurkumit
1 1/4 tl muskaatpähklit
1/2 tl uhmerdatud või jahvatatud nelki

Sega ja vajadusel peenesta veel kõik ained uhmris. Säilita kaanega purgis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar