teisipäev, 15. märts 2011

Pilaff lambaliha ja punaste läätsedega


Selle toidu mugandasin ühest vanast Delicious ajakirjast. Originaalis peaks kasutama kikerherneid, kuid hävitasin selle asemel ära hoopis läätsejäägid ja sai kusjuures väga hea. Kasutasin kondiga kaelaliha ja keetsin jääkidest kohe ka puljongi. Harilik kana või köögiviljapuljong sobib aga ka kenasti. Kogusest peaks piisama neljale.

Toidunimekiri:
400 g lamba tailiha või ca 600 g kondiga kaelatükki
1 spl oliiviõli
1 suur sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, purustatud
paarisentimeetrine jupp ingverit, riivitud
2 spl ras el hanout maitseainesegu
250 g pikateralist riisi
600 ml kuuma puljongit
75g kuivatatud aprikoose, hakitud
150 g punaseid läätsi
siledalehist peterselli
Eemalda liha kontidelt, lõika väiksemateks kuubikuteks, maitsesta soola ja pipraga ning aseta kõrvale.

Kui sul on kondiga lihatükid ja soovid ka puljongi ise teha, siis pane kondid meelepäraste juurikatega (kindlasti võiks seal olla sibul ja porgand ja võimalusel ka juurseller) ahjupannile ja 180 kraadini eelkuumutatud ahju. Hoia neid seal ca 30 minutit, siis tõsta  kergelt küpsenud panni sisu potti, vala peale külm vesi, maitsesta nt loorberi ja vürtspipraga ning keeda ca 2 tundi ilma kaaneta ja hästi vaiksel tulel. Vesi peab potis ainult värelema. Kurna valmis puljong läbi peene sõela ja maitsesta. Oluline on teada, et lambapuljongi valmistamiseks tuleks liha tükkidelt eemaldada kogu nähtav rasv, siis tuleb puljong parema maitsega ja ei muutu kibedaks.

Pilaffi enda valmistamiseks kuumuta kõigepealt õli sügaval ja laial pannil, tugeval kuumusel.

Lisa lammas osadena, et panni mitte liigselt jahutada ja prae segades ca 5 minutit, kuni liha on kuldpruun. Pane praetud liha mõnda teise anumasse ja aseta korraks kõrvale.

Samal pannil pruunista nüüd keskmisel kuumusel sibul, lisa küüslauk, ingver ja ras el hanout ning prae 2-3 minutit.

Pane liha tagasi pannile ja sega.

Nüüd sega juurde riis ja läätsed, lisa puljong, lase keema, seejärel kata kaanega ning lase vaiksel tulel haududa u 20 minutit.Vahepeal piilu kaane alla ja lisa puljongit või vett kui see peaks vajalik olema.

Sega juurde aprikoosid ja kuumuta veelkord läbi, vajadusel lisa veel sorts puljongit.

Hakitud petersell peale ja valmis ta ongi.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar