esmaspäev, 28. märts 2011

Kreveti-porrupirukas

Millegipärast kipub minul nii minema, et pisut pidulikuma olengu või sõprade külaskäigu puhul on tarvis kohe nimme katsetada just mõnda sellist rooga, millega enne teps mitte kogemust pole olnud. Ütleme nii, et see komme tegelikult ei õigusta ennast kohe kuidagi, sest kui põnevust kogu toimingu juures on rohkem kui rubla eest, siis tõenäosus, et asi ka õnnestub, on pigem kergelt kahtlane. Nii juhtus ka ühe tuntud meisterkoka sparglipirukaga , mis viimase perekondliku ürituse tarbeks tehtud sai ja enam ei kibele seda ka uuesti proovima. Kasutatud retseptist jäi aga kummitama pirukapõhjana kasutatud filotainas (ilmselt oma osa oli siin ka kappi alles jäänud kolmel õnnetul filolehel) ja järgnev retsept ongi pärit rubriigist "õnnestunud inimkatsed jääkidega", sest minu lugematute aastate lemmiku, kreveti-porrupiruka, muretainapõhja sobisid filolehed igatahes ideaalselt asendama.
See pirukas valmis 28x17cm keraamilises ahjuvormis ja antud kogustest jätkub olenevalt isust 4 - 6 inimesele.

Vaja läheb:

200 g kooritud krevette
100 g porrut, viilutatud ja seejärel pooleks lõigatud
3 muna
pisut riivitud sidrunikoort ja sorts sidrunimahla
1 dl 10% rõõska koort
soola, pipart
100 g riivitud juustu
maitserohelist (tilli, peterselli)
30 g võid
filotainast nii viie-kuue kihi jagu
serveerimiseks sidrunit

Kuumuta ahi 190 C-ni

Jaga või pooleks. Ühes osas kuumuta porru, kuni see on parajalt pehme (ära pruunista), teine osa võid sulata eraldi nõus.


Määri vorm kergelt võiga ja aseta sinna ükshaaval  filolehed, neid eraldi sulavõiga pintseldades. Lehed aseta vormi nii, et umbes 5 cm jagu üle küpsetusnõu ääre jääb. Kuna minu küpsetusvorm oli piisavalt väike, poolitasin kolm lehte ja sain kuus kihti tainast.

Klopi munad kergelt lahti, maitsesta soola-pipraga, lisa koor, juust ja maitseroheline.

Laota tainakihtidele ühtlaselt laiali porru ja krevetid, raputa peale pisut sidrunikoort ja -mahla.


Vala peale muna-kooresegu.


Suru tainaääred piruka peale ja pintselda kergelt võijääkidega.

Pane pirukas ahju ja küpseta 25 - 30 minutit, kuni pirukas on kena kergelt kuldse väljanägemisega ja täidis on korralikult hangunud.


Serveeri värske salati ja sidruniviiluga.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar